Ladies First Cycling is groot. Samen fietsen is gezellig, maar om de ritten zo veilig mogelijk te laten verlopen, horen daar afspraken bij. Want veiligheid vinden we hartstikke belangrijk!
Dus:
Ladies First Cycling Tenue
Rensters die zich bij Ladies First Cycling aansluiten zijn verplicht het LFC-tenue 2022-2023 te dragen tijdens de LFC-ritten. Het verplichte LFC tenue bestaat uit een shirt met korte mouw en een
korte wielerbroek. Deze worden (dankzij onze geweldige sponsors) tegen een heel zacht prijsje aangeboden in de webshop die enkele keren per jaar geopend kan worden.
LFC-ritten zijn alle door LFC georganiseerde weekend- (ZoR) en woensdagavondritten (WaR).
Ook tijdens andere door LFC georganiseerde fietsactiviteiten is het dragen van het LFC 2022-2023 tenue verplicht.
Je krijgt een aantal keren per jaar de gelegenheid het prachtige LFC-tenue aan te schaffen via onze webshop.
nb: 'Nieuwe' rensters zijn tot de volgende bestelronde uiteraard vrij een door hen gekozen wielertenue te dragen.
LFC Rules: Gedragsregels binnen Ladies First Cycling:
Ritleidsters, Voorrijdsters en Achterrijdsters:
De Ritleidsters zijn er voor onze veiligheid. Zij zien er op toe dat de groep zich aan de Roze Regels houdt, dat de verkeersregels worden opgevolgd en leiden onze ritten in goede banen. De Ritleidster is het aanspreekpunt binnen de groep, maar zij spreken ook Rensters aan op hun gedrag.
Het bestuur vindt hun rol binnen de groepen erg belangrijk. Het bestuur staat achter deze meiden en ondersteunt ze waar nodig. We verwachten dan ook van iedereen dat zij de aanwijzingen van de Ritleidsters opvolgen en ze helpen in hun taak.
Uiteindelijk zijn we allemaal zelf verantwoordelijk voor onze eigen veiligheid en die van de groep. De Leading Ladies helpen ons hierbij. Zorg er zelf dus ook voor dat je goed op de hoogte bent van de Roze Regels, het groepsrijden en de Signalen en Roepen. De Leading Lady is NOOIT aansprakelijk voor jouw handelen tijdens een rit.
De Leading Lady is NIET per definitie de Voorrijdster van de groep. Dit kan, maar het mag ook iemand anders zijn die navigeert.
Tijdens de rit is het niet toegestaan de Voorrijdster te passeren. Tijdens beklimmingen kun je in eigen tempo klimmen, en dus wel passeren. De afspraak is om boven aan de beklimming op een veilige plek (van de weg af) op elkaar te wachten, of te 'vegen'.
Dus:
Ritleidster: groepsaanvoerdster, aanspreekpunt, besluitvoerder.
Voorrijdster: rijdt de route voor, bepaalt tempo en geeft gevaren tijdig aan.
Achterrijdster: sluit de groep en geeft naar voren door dat bv het tempo iets mag worden aangepast.
De Voorrijdster probeert zo tijdig als mogelijk gevaren op de weg aan te geven; geef deze signalen door naar achteren zodat iedereen op de hoogte is van het gevaar (zie ook verderop).
Vooruit kijken is erg belangrijk binnen een groep, dus blijf vooral ook zelf scherp en alert!
De groep compleet houden
Signaleren en roepen:
Er bestaan in de fietswereld vaste ‘codes’. Signaleer RUIM van te voren en geef de aanwijzingen naar achteren toe door!
Wanneer we de groep aan de kant zetten doen we dit op zo’n veilig mogelijke manier. Van de weg af indien mogelijk. Zorg dat andere weggebruikers er langs kunnen. Sta met max 2 rensters naast elkaar en maak de groep zo compact mogelijk. Tijdens deze stops heb je de gelegenheid snel even iets te eten, iets aan of uit te doen. De Voorrijdster geeft aan wanneer we weer verder rijden. Blijf zelf alert!
Tot slot
Alle afspraken lijken open deuren, maar raken soms wat op de achtergrond. Schroom niet om elkaar op veiligheid te wijzen. We doen het tenslotte allemaal het liefst VEILIG!