Laat maar waaaaaien!!

Naast kracht, souplesse en gezelligheid is er (letterlijk) vooruitgang te boeken door het trainen op technische onderdelen. Tijdens de Start 2 Bike trainingen, die voor mij in april de eerste kennismaking waren met de racefiets, werd iedere training opgebouwd uit een warming up, een inhoudelijk deel over bijv. remmen, schakelen of sturen en een gezellig rondje fietsen. Daarna verzand je al snel in de “normale” ritten. Afwisselend qua tempo, afstand en hoogtemeters, maar vooral ook gezellig samen fietsen. Niks mis mee, maar aandacht voor techniek is tijdens deze ritten zelden aan de orde. Na een maand of vier kwam dan ook de vraag uit de groep om weer eens tijd te investeren in specifieke technische onderdelen. En we prijzen ons gelukkig dat er altijd een juf is die haar passie en kennis graag met ons deelt!  

 

Het thema was waaiers rijden, want daar weten we hier in de limburgse heuvels niet zo veel van en het ziet er zo mooi uit in de wielerklassiekers. Vooraf werd er informatie gedeeld via Facebook over de verschillende soorten waaiers en de aandachtspunten.

Aan de start van de training werd op de stoep van Cycling Evers nog even uitleg gegeven en op het eerste rechte stuk werd er in koppels geoefend met het overnemen van de kop en weer aanhaken. Aandachtspunten hierbij waren het bepalen van de windrichting, zo dicht mogelijk en in de juiste positie in het wiel van je voorganger kruipen, met de elleboog aangeven wanneer je de kop afgeeft, je lijn houden en niet versnellen wanneer je de kop overneemt. Dat zijn best wel veel dingen om aan te denken…. Langs het kanaal was het dan ook tijd voor feedback, vragen stellen en een nieuwe oefening; de waaier uitbreiden naar 3 en 4 personen en tot slot één grote LFC-waaier! De eerste voordelen van de waaier werden gevoeld, maar vooral ook het nadeel als je niet op tijd aanhaakt of goed in het wiel kruipt.

 

Helaas stond er niet heel veel wind en hebben we dus niet alle voordelen kunnen ervaren. We wachten dus totdat het gaat waaien zodat we onze waaiers in de praktijk kunnen showen. De reacties achteraf waren zeer positief dus gelukkig volgen er binnenkort meer thema-trainingen!

Judith Vroemen